Natuurlijk paarden houden in Dordrecht

In Dordrecht staan ongeveer 10 paarden dag en nacht buiten, ze kunnen de hele dag rondlopen over een verhard stuk. We hebben 3 verschillende voerplekken gecreëerd en zij hebben de beschikking over een schuilstal, waar ze alleen bij harde wind gebruik van maken. Zodra het weer en de grond het mogelijk maken, vergroten wij het perceel en verplaatsen wij de verschillende voerplekken 200 tot 500 meter uit elkaar, dit zorgt ervoor dat de paarden genoeg beweging krijgen gedurende de dag. Ze kunnen tijdens de zomer periode schuilen onder de bomen.

Onze paarden dragen als het even kan geen dekens. Ze staan dik in het haar. In de winter zien ze er uit als wollige beertjes maar de isolatie is perfect. Van de buitenste haren glijden de regendruppels en de onderste vacht blijft helemaal droog.

Onze paarden staan in een kudde. Paarden zijn sociale dieren en bij een groep te horen is van absoluut levensbelang. Ze voelen zich veilig, ze kunnen met elkaar oppassen voor gevaar. Maar ze kunnen elkaar ook krabbelen op plekken waar ze zelf niet bij kunnen, ze kunnen spelen, klieren, en hun favoriete spelletjes spelen: ben jij de baas of ben ik het?

Onze paarden krijgen zoveel mogelijk ruwvoer in een slowfeeder. Dan moeten ze erg hun best doen om ruwvoer met hun lippen door de gaten te trekken. Dat doen we niet om te plagen maar het is beter voor de spijsvertering als ze langzaam eten. In de natuur zijn paarden zo’n 16 uur bezig om te grazen en te kauwen.

Ons veulen loopt ook in de kudde. Zo voelt ze zich veilig en wordt ze keurig opgevoed door iedereen.

Onze paarden, of beter gezegd onszelf, trainen we op de ‘natural horsemanship’ manier. Waarbij de mens de paardentaal leert, het paard op het mens kan vertrouwen en daardoor een werkelijke samenwerking kan ontstaan. Het paard wordt moediger in de mensenomgeving, het mens wordt gevoeliger in de paardenomgeving.

We merken dat paarden door deze natuurlijke omgang heel sociaal zijn. De ware, natuurlijke aard van het paard laat zich zien: onze paarden zijn vriendelijk, nieuwsgierig, alert, zachtaardig en moedig. In het werken met grote en kleine mensen leren we iedereen eerst de principes van de respectvolle manier van omgaan met paarden. We willen dat we ons beiden (mens en paard) veilig kunnen voelen. Wij hebben respect voor het paard en we vragen ook respect van het paard voor ons. Vervolgens werken we zoveel mogelijk in vrijheid met de paarden. Meelopen, grondwerk en bitloos rijden.

Arian